Capitolul 2. Bila 9
Bila 9 se joaca cu noua bile obiect numerotate de la 1 la 9 si bila alba. Bilele se joaca in ordine ascendenta. Jucatorul care introduce legal bila 9 castiga jocul.
2.1 Alegerea loviturii de spargere (Lag)
Jucatorul care castiga Lag-ul decide cine va sparge in primul joc. (Vezi 1.2 Loviturile de stabilire a ordinii de joc (Lag). Formatul standard este spargerea alternativa, dar vezi si Reglementarea 15. Lovituri de spargere consecutive.
2.2 Aranjarea bilelor
Bilele obiect sunt aranjate cat mai strans posibil in forma de romb, cu bila 1 in varful rombului si pe punctul de spate, bila 9 in centrul rombului. Celelalte bile se aseaza la intamplare, fara a folosi scheme intentionate. (Vezi Reglementarea 4, Aranjarea/Baterea Bilelor)
2.3 Lovitura de spargere
Urmatoarele reguli se aplica la lovitura de spargere:
- bila alba este in mana in spatele liniei de cap; si
- daca nici o bila nu este introdusa, cel putin 4 bile trebuie trimise in una sau mai multe mante, sau lovitura este considerata fault. (Vezi Reglementarea 17, Cerinte pentru spargere)
Daca nici un fault nu a fost comis la spargere, jucatorul poate juca un "push out". El trebuie sa isi faca cunoscuta intentia arbitrului, si apoi regulile 5.2 Prima bila intai si 5.3 Nici o manta dupa contact sunt suspendate pentru aceasta lovitura. Daca nici un fault nu este comis la un push out, celalalt jucator decide cine va trage in continuare.
2.5 Continuarea jocului
Daca jucatorul introduce legal o bila (in afara PushOut, vezi 2.4 A doua lovitura a jocului - Push Out), ramane la masa pentru urmatoarea lovitura. Daca jucatorul introduce legal bila 9 la orice lovitura (cu exceptia "pushout"), castiga jocul. Daca jucatorul nu reuseste sa introduca o bila sau comite fault, celalalt jucator vine la masa, si daca nici un fault nu a fost comis, el trebuie sa joace din pozitia lasata de celalalt jucator.
2.6 Repozitionarea bilelor
Daca bila 9 este introdusa in urma unui fault sau push out, sau trimisa in afara mesei, este repozitionata. (Vezi 1.4 Repozitionarea bilelor). Nici o alta bila nu se repozitioneaza.
2.7 Faulturi standard
Daca jucatorul comite un fault, oponentul sau vine la masa. Bila alba este in mana, si jucatorul care vine la masa o poate plasa oriunde pe suprafata de joc. (Vezi 1.5 Bila alba in mana). Urmatoarele sunt faulturi standard la bila 9:
5.1 Bila Alba Introdusa sau trimisa in afara mesei
5.2 Bila gresita intai Prima bila obiect contactata de bila alba la fiecare lovitura trebuie sa fie cea mai mica numerotata bila de pe masa.
5.3 Nici o manta dupa contact
5.4 Nici un picior pe podea
5.5 Bile sarite de pe masa Singura bila sarita care se repozitioneaza este bila 9.
5.6 Bila atinsa
5.7 Lovitura dubla/bile in contact
5.8 Lovitura condusa
5.9 Bile in miscare
5.10 Pozitionare gresita a bilei albe
5.12 Tacul pe masa
5.13 Jocul in afara randului
5.15 Joc Incet
2.8 Faulturi grave
Pentru 5.14 Trei faulturi consecutive, penalitatea este pierderea jocului curent. Pentru 5.16 Comportament nesportiv, arbitrul va selecta o penalitate adecvata gravitatii faultului.
2.9 Remiza
Daca o remiza intervine, cel care a spart initial va sparge din nou (vezi 1.12 Remiza)
Traducere Dragne Iulian EPBF rules instructor