eng flag English
vreau sa devin membru



Reguli si Regulamente » Regulile jocului » Faulturi
Regulile de joc WPA
Capitolul 5. Faulturi
Urmatoarele actiuni se considera faulturi in jocul de pool atunci cand sunt incluse in regulile specifice ale unui joc in desfasurare. Daca se comit mai multe faulturi la o singura lovitura, se ia in considerare numai cel mai grav dintre ele. Daca un fault nu este anuntat inainte de inceperea urmatoarei lovituri, atunci se considera ca acesta nu a existat.

5.1 Bila alba introdusa sau trimisa in afara mesei
Daca bila alba este introdusa sau trimisa in afara mesei, lovitura se considera fault.

5.2 Bila gresita intai
In acele jocuri care necesita ca prima bila obiect atinsa sa fie una desemnata sau apartinand unui grup de bile, este fault daca bila alba atinge intai orice alta bila.

5.3 Nici o manta dupa contact
Daca nici o bila nu este introdusa la o lovitura, bila alba trebuie sa atinga o bila obiect, si dupa contact cel putin o bila (bila alba sau orice bila obiect) trebuie sa fie trimisa in manta, sau lovitura este considerata fault.

5.4 Nici un picior pe podea
Daca jucatorul nu are cel putin un picior care sa atinga podeaua in momentul in care pastila atinge bila alba, lovitura este fault.

5.5 Bile trimise in afara mesei
Este fault sa trimiti o bila in afara mesei. Daca bila este repozitionata sau nu, depinde de regulile specifice ale jocului.

5.6 Bila atinsa
Este fault sa atingi, misti sau sa schimbi traiectoria oricarei bile obiect decat prin lovire normala cu alta bila in timpul loviturilor. Este fault sa atingi, misti sau sa schimbi traiectoria bilei albe exceptand situatia "in mana" sau printr-o lovitura de inainte cu pastila. Jucatorul este responsabil pentru echipamentele pe care le utilizeaza la masa, cum ar fi creta, podul mecanic, imbracamintea, parul, parti ale corpului, precum si bila alba atunci cand este in mana, ce ar putea fi implicate in faulturi de acest gen. Daca un asemenea fault este accidental este considerat standard, daca este intentionat, se considera 5.16 Comportament nesportiv.

5.7 Lovitura dubla/Bile in contact
Daca tacul atinge bila alba de mai multe ori la o lovitura, se considera fault. Daca bila alba este apropiata dar nu atinge bila obiect si pastila inca atinge bila alba atunci cand aceasta contacteaza bila obiect, lovitura este fault. Daca bila alba este foarte apropiata de o bila obiect, si jucatorul tinteste sa stearga fin bila obiect la acea lovitura, se considera ca nu se incalca primul paragraf al acestei reguli, desi pastila ar putea fi pe bila alba in momentul in care bilele se ating. Totusi, daca bila alba atinge o bila obiect de la inceputul loviturii, este legal sa tragi spre bila obiect sau o parte a acesteia (cu conditia ca aceasta sa fie legala conform cu regulile jocului respectiv) si daca bila obiect este miscata in urma acestei lovituri, se considera ca a fost atinsa de bila alba. Chiar daca este legal sa lovesti spre o bila obiect care este in contact cu bila alba, trebuie executata cu grija pentru a nu incalca prevederile primului paragraf daca mai sunt si alte bile in apropiere.
Bila alba se presupune ca nu atinge nici o bila decat daca este anuntata ca fiind lipita de arbitru sau oponent. Este responsabilitatea jucatorului aflat la masa sa obtina anuntarea inainte de lovitura. Jucarea bilei albe in directia opusa bilei obiect nu inseamna ca aceasta a fost atinsa decat daca este specificat in regulile jocului in cauza.

5.8 Lovitura condusa
Este fault sa prelungesti contactul pastila-bila alba mai mult decat la o lovitura normala.

5.9 Bile in miscare
Este fault sa incepi o lovitura in timp ce orice bila de pe masa este in miscare sau rotare.

5.10 Pozitionarea gresita a bilei albe
Atunci cand bila alba este in mana si trebuie pozitionata in zona din spatele liniei de cap, este fault sa joci bila alba aflata exact pe linie sau dupa aceasta. Daca jucatorul nu este sigur daca bila alba a fost plasata in spatele liniei de cap, poate cere arbitrului sa clarifice.

5.11 Joc gresit din spatele liniei de cap
Atunci cand bila alba este in mana in spatele liniei de cap, si prima bila pe care o atinge se afla de asemenea in spatele liniei de cap, lovitura este fault in afara cazului in care bila alba intersecteaza linia de cap inainte de acest contact. Daca acest fault este intentionat, este comportament nesportiv. Bila alba trebuie sau sa intersecteze linia de cap sau sa atinga o bila aflata pe sau dupa linia de cap sau lovitura este fault, si bila alba este in mana pentru oponent in concordanta cu regulile specifice ale jocului.

5.12 Tacul pe masa
Daca jucatorul foloseste tacul pentru a alinia o lovitura plasand-ul pe masa fara a tine o mana pe tac, este fault.

5.13 Jocul in afara randului
Este un fault standard sa joci neintentionat in afara randului tau la masa. In mod normal bilele se vor juca din pozitia lasata de jucatorul care a gresit. Daca un jucator intentionat joaca in afara randului, ar trebui tratat ca 5.16 Comportament nesportiv.

5.14 Trei faulturi consecutive
Daca un jucator comite fault de trei ori fara executa o lovitura legala intre ele, este un fault grav. In jocurile unde se puncteaza joc cu joc, cum ar fi bila 9, faulturile trebuie sa fie in acelasi joc. Unele jocuri cum ar fi bila 8 nu includ aceasta regula.
Arbitrul trebuie sa avertizeze jucatorul care este la doua faulturi atunci cand vine la masa ca este la doua faulturi. Altfel un posibil al treilea fault va fi considerat al doilea.

5.15 Joc incet
Daca arbitrul crede ca un jucator joaca prea incet, il poate sfatui sa isi grabeasca jocul. Daca acesta nu se conformeaza, arbitrul poate impune cronometrarea loviturilor pentru acel meci si care se aplica ambilor jucatori. Daca jucatorul depaseste limita impusa specificata pentru acel turneu, va fi declarat fault standard, si oponentul va fi recompensat conform cu regulile specifice ale joculi respectiv (Regula 5.16 Comportament nesportiv poate fi de asemenea aplicata)

5.16 Comportament nesportiv
Penalizarea normala pentru comportament nesportiv este la fel ca la un fault grav, dar arbitrul poate impune o penalitate in functie de judecata sa. Printre alte penalitati posibile pot fi avertisment; fault standard ce se contorizeaza pentru secventa de trei faulturi consecutive daca este aplicabila; penalitate pentru fault grav; pierderea jocului, setului sau a meciului; eliminarea din concurs cu posibilitatea pierderii tuturor premiilor, cupelor sau punctelor.
Comportament nesportiv inseamna orice comportament intentionat ce dezonoreaza sportul in sine ori intrerupe sau schimba cursul jocului pana la momentul in care nu mai poate fi jucat in mod echitabil. Include:
  1. distragerea atentiei oponentului;
  2. schimbarea pozitiei bilelor de pe masa in alt mod decat printr-o lovitura normala;
  3. jucarea unui miscue (ratarea contactului pastilei cu bila alba) intentionat;
  4. continuarea jocului dupa ce un fault a fost anuntat sau jocul este oprit;
  5. antrenament in timpul meciului;
  6. marcarea mesei;
  7. intarzierea jocului; si
  8. utilizarea unui echipament neadecvat.


Traducere Dragne Iulian EPBF rules instructor
Copyright Romanian Billiard Association
Bucharest Romania